Katalóg k výstave Činy, nie slová

V noci z 1. na 2. júla 1941 kotvil nemecký ťažký krížnik Prinz Eugen vo francúzskom Breste spolu s bojovými loďami Scharnhorst a Gneisenau. 200 metrov dlhý krížnik s výtlakom 17 000 ton, vyzbrojený 8 delami kalibru 203mm, patril medzi najmodernejšie lode Kriegsmarine a opakovane sa stal terčom spojeneckých náletov. Jeden z nich sa odohral aj v spomínanú noc. Krížnik v priestore veliteľského mostíka zasiala protipancierová bomba, ktorá prerazila pancierovú palubu, niekoľko podlaží a explodovala v kontrolnom stanovisku riadenia diel. Výbuch zabil alebo zranil 100 námorníkov a vyradil loď z boja na 6 mesiacov. Historici sa zhodujú, že bombu zhodil niektorý z bombardérov československej 311. bombardovacej perute. 

Československý západný odboj predstavuje do dnešných dní jedinečnú kapitolu našej vojenskej histórie. V našich dejinách nepoznáme podobný prípad, kedy tak malá skupina bojovníkov za slobodu dokázala na bojovom poli tak veľa. Utekajúc za hranice bez rodín a majetku, bez zbraní či perspektívy, len s odhodlaním a presvedčením, že bojujú za správnu vec.

K našej aktuálnej výstave Činy, nie slová - 2. sv. vojna a československý západný odboj už patrí aj rovnomenný katalóg. Obsahuje základné informácie o odboji, Pezinčanoch v ňom i dobových udalostiach bezprostredne spojených s naším mestom.

Vydanie katalógu finančne podporil Bratislavský kraj. Ďakujeme!

Autor: Helena Gahérová - Jakub Horváth - Petra Pospechová
Zdroj: